Månadens Bergman

Hanaholmen, Esbo

|
9.4.2018 17:00 - 17:45

Månadens nordiska film på Hanaholmen inleds med Månadens Bergman kl. 17.00. Anmäl dig till diskussionen via länken nedan.

Månadens Bergman är diskussionstillfällen om Bergman med Bergman-kännare närvarande eller med personer som inspirerats av Bergman i sitt skapande. Samtalen leds av kulturredaktörerna Johanna Grönqvist och Silja Sahlgren-Fodstad.


Månadens Bergman: Från Smultronstället till Bildmakarna

Smultronstället (1957) är en film som många nämner när det blir tal om Ingmar Bergman. Vad är det som gör den så speciell och på vilket sätt anknyter den till tv-filmen ”Bildmakarna” som gjordes mer än fyrtio år senare? Och på vilket sätt ringar Bergmans litterära trilogi ”Den goda viljan”, ”Söndagsbarn” och ”Enskilda samtal” in de teman han ständigt återkommit till i sitt filmskapande?

I månadens Bergmansamtal ger Silja Sahlgren-Fodstad och Antti Alanen utrymme åt både bildmakaren och ordbrukaren Ingmar Bergman.

 

Månadens gäst är Antti Alanen.
Samtalet leds av Silja Sahlgren-Fodstad.

Antti Alanen (f. 1955) arbetar sedan 1985 som programplanerare på KAVI, han är filmhistoriker och kritiker och skriver bloggen: Antti Alanen: Film Diary. Alanen är även författare till flera böcker bland andra: MMM Elokuvaopas (2005) och Elokuvantekijät (2012).

”Året var 1968 när min pappa tog mig med på bio för att se sin favoritfilm, Smultronstället av Ingmar Bergman. Sedan dess har jag varit Bergman beundrare och filmentusiast”.

Foto: Barbro Ahlstedt

Silja Sahlgren-Fodstad jobbar sedan länge som filmredaktör på Svenska Yle. Efter åratal av intervjuer med människor i branschen är det tills vidare bara det oväntade mötet med Ingmar Bergman som fått henne att helt tappa koncepten. Under en föreställning på Dramaten råkade han sitta några bänkar ifrån – vilket gjorde att det som skedde på scenen helt trängdes ut av frågan ”vad göra nu”? Något samtal med idolen blev det inte, men en autograf i medhavd adressbok bevisar att mötet faktiskt ägde rum – om än i ett töcken.

 

 

 


Kvällens film är Mästaren (Mesteren) (Danmark 2017)
Regi: Charlotte Sieling

Anmäl dig skilt till filmen här.


Anmäl dig till Månadens Bergman via länken nedan. Välkommen!