Utøya – att gå vidare efter traumatiska händelser

Hanaholmen, Esbo

|
12.11.2018 17:00 - 20:00

Filmvisning av ”U – July 22” med diskussion om ondska och trauma

Det råder full aktivitet på ön Utøya, när femhundra unga är på läger sommaren 2011. Plötsligt, utan förvarning avbryts deras idylliska lägerdag av besinningslöst våld. Nästan 70 ungdomar skjuts ihjäl. Attacken mot Utøya har påverkat och förändrat mycket för dem som var i händelsernas centrum och deras anhöriga, men den har också satt sina spår i det norska samhället i stort.

Den prisbelönta, norska regissören Erik Poppes film ”U – July 22” visas den 12 november, med påföljande diskussion om ondska och följderna av traumatiska händelser. Filmen bygger bland annat på vittnesbeskrivningar och diskussioner med överlevande från attacken. Av respekt för offren och deras anhöriga är personerna i filmen fiktiva.

I diskussionen deltar rättspsykolog Pål Grøndahl, Oslo universitetssjukhus och psykolog, psykoterapeut Ferdinand Garoff, Centret för Psykotraumatologi, Psykologernas beredskapsgrupp vid Finlands Röda Kors.

Programmet är ett samarbete mellan Kulturfonden för Finland och Norge, Norges ambassad i Helsingfors samt Hanaholmen – kulturcentrum för Sverige och Finland. Det är en del av markeringen ”100 år av diplomatiska förbindelser mellan Norge och Finland”.

Program:

Välkomstord Gunvor Kronman, VD, Hanaholmen

Regissör Erik Poppes hälsning digitalt

Filmvisning:
U – July 22, textad till svenska, åldersgräns 16

Diskussion:
Pål Grøndahl
, PhD rättspsykolog (Norge)
Ferdinand Garoff, psykolog, psykoterapeut (Finland)
Moderator: Maria Romantschuk, programdirektör, Hanaholmen

Tolkning: norska – finska – norska

Avslutningsord Eero Hokkanen, ordförande, Kulturfonden för Finland och Norge

Anmälan via länken nedan. Välkommen!