Näyttely: Chorus sinensis

Galleria Hanaholmen

|
16.3 - 1.9.2024

Galleria on avoinna päivittäin klo 10–20, vapaa pääsy.

Chorus sinensis on merimetsoille (Phalacrocorax carbo sinensis) omistettu audiovisuaalinen teos. Se on toteutettu vuosina 2019–2022 merimetsojen pesimäalueilla Selkämerellä. Teoksessa pääosassa ovat merimetsot, joita esiintyy myös Hanasaarta ympäröivillä merialueilla. Teos tarkastelee taiteen keinoin tätä yhteiskunnassa voimakkaita mielipiteitä herättävää lintua ja kysyy: Onko merimetso laulun arvoinen?

Chorus sinensis on syntynyt taiteellisen työryhmän yhteistyön tuloksena. Sen suunnittelu- ja toteutusvaiheen aikana taiteilijat viettivät aikaa erityisesti Selkämerellä merimetsojen elinpiireillä, pienillä kalliosaarilla avomeren tuntumassa. Kun koronapandemia sulki ihmisten asutuskeskukset, merituulessa oli turvallista liikkua ja kokoontua.

Teoksen audiovisuaalisesta osuudesta vastaa porilainen valokuva-, video- ja äänitaiteilija Jan Eerala. Kärsivällisyyttä, meren syvää tuntemusta ja merenkulkutaitoja vaativat kuvaukset on toteutettu usean vuoden aikana. Sävellyksen ja äänisuunnittelun on tehnyt kansainvälisesti tunnettu äänitaiteilija ja säveltäjä Lau Nau. Sävellyksen esittää Poseidon-kuoro. Kuoroteos esitettiin ja taltioitiin Luvian saariston Pohjankallioilla 21. elokuuta 2021.

Kuoron merimetsoja simuloiva puvustus on taiteilija Merja Markkulan käsialaa. Kirjallisuudentutkija Karoliina Lummaan kirjoittama ihmisten ja merimetson yhteistä historiaa ja kulttuurisia kohtaamisia käsittelevä essee Merimetso – laulun arvoinen on luettavissa näyttelyn yhteydessä.

Työryhmän kokoaja ja teoksen ideoija on merimetsoista parikymmentä vuotta sitten lumoutunut kuraattori Ulla Taipale, joka tuo työssään yhteen taiteita, luontoa, luonnontieteellistä tutkimusta ja ajattelua.

Teos on esitetty ensimmäistä kertaa Porin taidemuseon päänäyttelynä kesällä 2022. Kesällä 2023 se oli mukana Mäntän kuvataideviikoilla, ja Hanasaaren lisäksi videoteos esitetään keväällä 2024 Sveitsissä ja Ruotsissa. Chorus sinensis on osa pohjoismaista The Conference of the Birds -hanketta. Näyttely on saanut Museovirastolta valtionavustusta.

Kuva: Markku Saiha

Lisätietoja: Ohjelmakoordinaattori Aino Kostiainen, aino.kostiainen(at)hanaholmen.fi