Klimatångest & miljöhopp – ett webbinarium om miljökänslor

Online

|
29.9.2021 10:00 - 15:30

Välkommen på ett aktuellt webbinarium!

Klimatångest är numera ett väletablerat begrepp, för såväl forskare som allmänheten, ung som gammal och alla däremellan. Men vilka andra ord har vi för att beskriva känslor relaterade till miljö, klimat och natur? Låter snösorg, soprumsvrede eller vädermedlidande bekant? Finns det kulturella skillnader mellan olika länder och olika språk i hur vi talar om miljökänslor?

I webbinariet ger forskare från Sverige och Finland oss insikt i ämnet, diskuterar kulturella särdrag och svarar på frågor från deltagarna. Därefter har du som deltagare möjlighet att fortsätta diskussionen i någon av de specifika nätverksdialoger som riktar sig till forskare, lärarutbildare och övriga deltagare. Webbinariet riktar sig framför allt till anställda och studerande inom utbildningssektorn, samt forskare och studerande inom psykologi- och miljöområdet, men vi välkomnar alla som är intresserade av ämnet. Evenemanget anordnas med stöd från Kulturfonden för Sverige och Finland av Tunne ry – Känsla rf, Hanaholmen – kulturcentrum för Sverige och Finland och Finlandsinstitutet i Stockholm.

Talare

Panu Pihkala är en belönad docent i miljöteologi vid Helsingfors universitet, där han utför tvärvetenskaplig forskning och undervisning. Han är en populär talare och skribent inom ämnet miljökänslor och hans böcker Päin helvettiä? Ympäristöahdistus ja toivo och Mieli maassa? Ympäristötunteet har nått en bred finländsk publik.

Maria Ojala är docent i psykologi och jobbar som universitetslektor vid Örebro Universitet, men har även forskat vid bl.a. Uppsala universitet. Hennes mångvetenskapliga, välciterade forskning har sedan länge fokuserat på barn och ungas känslor i relation till klimatförändringarna.

Maria Wolrath-Söderberg är lektor i retorik och utvecklingsledare för Utvecklingsenheten för högskolepedagogik och bildning vid Södertörns högskola. För närvarande forskar hon om klimatargumentation och har tidigare gett ut t.ex. rapporten Grounded: Beyond flygskam. Hon kan även höras i podcasten Klimatgap som bl.a. tar upp känslor relaterade till klimatförändringarna.

 

Vad? Trespråkigt webbinarium om miljökänslor

Var? Online, anmälda får länk per e-post.

När? Ons. 29.9 kl. 10.00-15.30 (finsk tid) / 9.00-14.30 (svensk tid)

För vem? Anställda och studerande inom utbildningssektorn, forskare och studerande inom psykologi- och miljöområdet, alla intresserade.

Hur? Anmäl dig senast 24.9 via denna blankett.

 

Program 29.9.2021

10.00 – 10.15 (finsk tid) 9.00-9.15 (svensk tid) Välkomsthälsning & instruktioner

10.15.-11.45 Presentation av forskning (simultantolkning)

10.15-10.45 – Docent Panu Pihkala från Helsingfors universitet – “Ympäristötunteet – mielen sanoittaminen”

10.45-11.15 – Docent Maria Ojala från Örebro universitet -“Ungas känslor inför klimathotet och implikationer för utbildning för hållbar utveckling”

11.15-11.45 – Fil dr Maria Wolrath-Söderberg från Södertörns högskola -”Det gör ont! Känslorna i omställningsprocessen”

11.45-12 Paus

12-13 Paneldiskussion (på engelska)
What are the cultural specialities, similarities and differences in ecological emotions in Finland and Sweden? Discussion between the researchers, moderated by Minerva Peijari.

13 – 14 Lunch

14-15.30 Diskussioner &  Nätverksmöten: 

a) för forskare (valfri, på engelska),
b) diskussion för utbildningssektorn (huvudsakligen på svenska),
c) Dialogpaus-diskussioner på svenska och finska (www.dialogpaus.fi) för övriga deltagare