Lars Lerin

Hanaholmen, Esbo

|
24.5 - 25.8.2019

Galleri Hanaholmen har öppet dagligen kl. 10-20, fritt inträde.

Lars Lerin är en av Sveriges mest älskade och uppskattade konstnärer som med sina akvareller målat sig rakt in i svenskarnas hjärtan. Lerins konstverk uppmärksammar allt från djur och nordisk natur till övergivna byggnader och krigshärjade syriska städer.

När Lerin förra året ställde ut på Liljevalchs konsthall i Stockholm besöktes utställningen av rekordantalet 190 000 besökare.

”Lars Lerin är en mästerlig akvarellist. Han är så pass bra att man framför hans verk kan tala om trolleri. Hur gör karln egentligen? Lars Lerin har en obegriplig förmåga att fånga stämningar, sordinerade byggnader och landskap och han sätter med vatten och pigment ett exakt finger på livet bortom storstaden, i landet Sverige”, berättar chefen för Liljevalchs konsthall, Mårten Castenfors.

Castenfors jämför Lerin med de riktigt stora svenska sekelskifteskonstnärerna Carl Larsson och Anders Zorn.

”Lars har all deras tekniska briljans, men också en existentiell botten, en grundpuls som berättar om vår tid”, säger Castenfors.

En del av Lerins popularitet i Sverige bottnar i hans personlighet, som Castenfors beskriver som blyg, varm och trevlig. Lerin har också skrivit ett flertal böcker och medverkat i de omtyckta TV-serierna Vänligen Lars Lerin och Lerins lärlingar, som producerats av SVT. Som författare belönades Lars Lerin 2014 med August-priset för ”årets bästa fackbok” Naturlära.

Det är ändå ateljén som är Lerins verkliga hemvist.

”Den finska publiken får möta en av svensk samtidskonsts absolut främsta konstnärer”, konstaterar Castenfors.

Utställningen i Galleri Hanaholmen fokuserar på miljöer och landskap, inte minst från Lerins egna hemtrakter i Värmland.

”Jag vet inte om det är något speciellt med det värmländska landskapet – men det är här jag är född och uppväxt. Nu bor jag på Hammarö i söder, ett kustlandskap, vid horisonten, nakna klipphällar där man kan läsa geologin under fötterna. Tidigare bodde jag längre norrut och hade granskogen inpå knutarna. Jag tycker lika mycket om allt”, berättar Lars Lerin.

Utöver Hanaholmen ställer Lars Lerin ut sin konst i Galleri Henriksberg i Hangö från den 19 maj till den 23 juni 2019 (endast öppet på helgerna).

Lerins utställning är startskottet för Hanaholmens stora akvarellsommar med många programinslag, däribland en akvarellstafett som ordnas i samarbete Nordiska akvarellsällskapet, samt olika verkstäder som utgår från utställningens tema. Bekanta dig med akvarellsommarens program här>>>

OBS! Galleriet har stängt under midsommarn 20-23.6.2019. Vi öppnar igen på måndag 24.6.2019 kl. 10.00.

Läs mera om Lars Lerin här>>>

Galleri Henriksberg>>>

Tilläggsinformation: Programkoordinator Aino Kostiainen, aino.kostiainen(at)hanaholmen.fi