Månadens nordiska film: Maya Nilo (Laura)

Hanaholmen, Esbo

|
6.3.2023 18:00 - 19:42

Välkommen! Biljetter till filmvisningen kan bokas på denna sida från och med 6.2.2023 kl. 9.00.


Maya Nilo (Laura)

Regissör: Lovisa Sirén, Sverige (2022), 102 min, F-16
Språk: svenska, engelska, textad på engelska

Maya är en tuff musiker som dunkar sitt huvud i väggen tills männen som skriker på gatan lämnar henne ifred. Mayas syster Nilo är en strikt feministisk författare som försöker övertala sig själv om att hon är avslappnad. Nilos 13-åriga dotter Laura är trött på sina föräldrars lögner och har blivit kär i en tysk pojke hon träffat på internet. Men vad händer när två systrar som vuxit isär och en tonårsdotter trängs in i en Volvo 965?

En roadtrip genom Europa från Sverige till Portugal börjar. Vid resans slut väntar syskonens mamma, som nyligen berättat för Maya att hon insjuknat i cancer. Hos mamman i Portugal bor även Mayas son Sami, som Maya vill få tillbaka vårdnaden för.

Stockholmaren Lovisa Siréns första långfilm är en förtjusande och brutalt ärlig beskrivning om svåra familjerelationer, liksom om självdefinitionen av kvinnlighet och relationer mellan kvinnor. Direktören har sagt att hon ville betrakta kvinnor och barn i utrymmen utan närvaro av män. Förutom tårar och komplexa känslor är filmen fylld av skratt och befriande upplevelser. Ett utmärkt soundtrack följer med den känslofyllda resan i bilen.

Text: Janina Ketola (Rakkautta ja Anarkiaa)

Välkommen!

Filmen visas i samarbete med nätverket Svenska nu Walhalla och Rakkautta ja Anarkiaa.

Tilläggsinformation: Programkoordinator Tyra Therman, tyra.therman(at)hanaholmen.fi


Njut av smått och gott, kalla och varma drycker i Hanaholmens vinbar innan eller efter filmvisningen fram till kl. 24!

Välkommen!